Blog

Zeci de articole

Depresia – generalitati

DSCN2273
Depresia este o problema de natura psihica foarte perfida. O persoana care are o astfel de problema poate parea abatuta, trista in fata celorlalti insa doar sufletul si trupul ei cunosc cu adevarat durerea care zace inauntru – este o durere care macina intreaga fiinta si care pune piedici in calea evolutiei individului.

Depresia afecteaza in general oamenii care au probleme de natura diversa (in familie, la serviciu, o alta poblema de natura psihica sau o problema somatica) si care nu isi gasesc in acel moment resursele pentru a le depasi sau a le accepta si a trai cu ele folosindu-se de posibilitatile de care dispun. Ca urmare, in loc sa se ridice deasupra dificultatilor se afunda tot mai mult si mai adanc in miezul lor. Astfel, apar probleme ca: sentimentul de tristete si inutilitate, disparitia partiala sau totala a dorintei de implicare in diferite activitati, chiar si in cele pe care le faceau cu placere, tulburari de somn, de greutate, tendinta de a fi mai lenti si de a face lucrurile mai greu decat in mod obisnuit sau agitatie psihomotorie, obseala, dificultati de concentrare, tendinta de retragere la care se adauga sentimentul de inutilitate si vinovatie si tendinta de a gandi negativ. Uneori, acestor stari li se adauga si gandurile de moarte sau chiar, in cazuri de depresia majora, de suicid.

Depresia poate aparea si intr-o forma mascata atunci cand omul nu prezinta decat foarte putine dintre simtomele prezetate mai sus. El poate fi, spre exemplu, o persoana activa la serviciu dar posaca si apasatoare in relatia cu partenerul de viata si copiii, in familie gasindu-si cu greu locul. Schimbarea unor obiceiuri in ceea ce priveste relationarea, identificarea rolului pe care il are si a activitatilor pe care le implica rolul, analiza a ceea ce poate/nu poate oferi in acest sens, analiza si dezvoltarea persoanala pot aduce unele schimbari majore in planul sau psihic. Pe de alta parte, schimbarea unui membru al familiei duce la schimbari in intregul sistem familial – in acest caz, o schimbare in bine a tatalui, spre exemplu, va fi sesizata de ceilalti membri care si ei la randul lor isi vor schimba atitudinea si modul de raportare fata de tata. In acest fel, treptat, relationarea intre memebrii familiei ca intreg se va schimba in bine.

Exista o predispozitie a unora spre depresie cu atat mai mult cu cat familia de origine nu a fost suportiva sau nu a primit de la aceasta ceea ce isi doreau. Daca tinem cont de faptul ca fiecare dintre noi a trait mai mult sau mai putin durerea sufleteasca sau disperarea si a avut momente in care a simtit ca nu are resurse sa depaseasca o dificultate, putem spune ca fiecare dintre noi a trait sentimentul “depresiei” intr-o masura sau alta.

La baza depresiei stau o serie de convingeri disfunctionale cu privire la propria persoana (in general de inutilitate, de culpa, de lipsa valorii personale) care se activeaza odata cu un eveniment pe care pesoana il considera un esec personal (un divort, un examen picat, pierderea in afaceri etc.). Ulterior apar gandurile negative legate de eveniment si o parte sau chiar toate simptomele mentionate anterior.

Identificarea convingerilor disfunctionale, a gandurilor negative si a distorsiunilor cognitive care tin pe loc persoana, a comportamentului pe care aceasta il manifesta atat in relatie cu ceilalti dar si in activitatea de zi cu zi, monitorizarea activitatilor, realizarea unor mici schimbari si analiza rezultatelor, cresterea obisnuintei de a vedea realitatea si din alt unghi decat cel de pana atunci poate duce la succes si la schimbarea in bine a modului de viata si de gandire.

O buna metoda este si detasarea de ganduri, probleme, emotii – reflectand asupra lor ca un observator neimplicat  va rezulta diminuarea emotiei provocate de durerea profunda si obtinerea starii de detasare totala, relaxare, de “vid” benefic. Golirea mintii de ganduri negative face corpul sa se simta detasat si sufletul sa se simta usurat.

 

***


Puteti afla mai multe despre depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, tulburarile obsesiv-compulsive, probleme legate de o dependenta, tulburari alimentare (bulimia, anorexia), tulburari psihosomatice, tulburari de somn (insomnii, cosmaruri, somn agitat, tendinta de a dormi foarte mult), probleme de cuplu (divort, separare, deceptie in dragoste) si altele vizitand si celelalte pagini si articole de pe site.


 ramona_axenti@yahoo.com  +40742996874
Adresa cabinet: Str. Dristorului, Nr. 1, Bl. A23, Sc. 1, Ap. 2, sector 3 Bucuresti


Ramona-Paula Axenti
Ramona Axenti este Psiholog - Psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Pentru mai multe detalii despre activitatea profesionala intrati aici iar pentru contact vizitati sectiunea contact.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Fenomenul “ghosting” la tineri

Din ce in ce mai des in ultimii ani apare acest fenomen, numit “ghosting”, in special in cazul tinerilor dar nu numai. …

Mitul independentei

Suntem rezultatul actiunilor noastre. Actiunile noastre sunt rezultatul emotiilor pe care le simtim care la randul lor sunt …

Omul “rau” – despre lene, barfa, incompetenta, rautate, agresivitate

“Iar nu si-a finalizat treaba!”, “Ce urat mi-a vorbit, si-a aruncat tot veninul pe mine!”, “Toata ziua nu face …